6 redenen waarom opgroeien met een huisdier goed is voor je kind

Invloed van huisdieren op kinderen - Bundleboon Magazine
Time to read: 2 minutes

Hond, kat, of konijn - veel kinderen willen een huisdier, en bij veel gezinnen zorgt de vraag om een huisdier regelmatig voor een driftbui. Want ja, wat is een geschikt huisdier voor een kind? Op welke leeftijd kan mijn kind voor een huisdier zorgen? En hoe houden we het leuk met z’n allen? Vandaag is het Werelddierendag - het perfecte moment dus om aandacht te geven aan huisdieren en kinderen. 


De positieve invloed van huisdieren op kinderen

Huisdieren hebben een positieve impact op de ontwikkeling van kinderen, zo blijkt uit onderzoek. We hebben 6 redenen op een rijtje gezet hoezo opgroeien met een huisdier belangrijk (en leuk!) is voor kinderen. 

 

1. Huisdieren zijn goed voor je gezondheid - fysiek en mentaal. 

Dat je (of je kind) met een hond lekker veel gaat wandelen en bewegen, en dat dat ook goed is voor je gezondheid, hoeven we je niet te vertellen. Maar niet alleen door wat extra beweging is een huisdier goed voor de gezondheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen met een huisdier zich vaak gelukkiger voelen en minder last hebben van stress en angstgevoelens. Alleen al het aaien van een dier blijkt je hartslag en bloeddruk te verlagen. Je ervaart minder stress en uiteindelijk kan je immuunsysteem versterken. We hebben het hier natuurlijk over dieren die je leuk vindt, hé? Ben je doodsbang voor grote honden, en iemand vraagt je of je zijn Rottweiler wilt aaien, dan gaat je hartslag eerder omhoog dan omlaag. Maar dat terzijde. 

 

2. Je kind leert verantwoordelijkheid.

Bij de verzorging van een huisdier komt er best wat bij kijken. Denk maar aan het voeren van de cavia’s of het verschonen van de vogelkooi - er moet van alles gedaan worden. Geef je kind bepaalde taken en laat hem zorgen voor het dier. Dit is het perfecte moment om je kind verantwoordelijkheid te leren, voor zichzelf én voor anderen.

 

3. Een huisdier brengt je gezin dichter bij elkaar. 

Samen wandelen met de hond, spelen met de kat of snacks voorbereiden voor de konijnen - een huisdier kan ervoor zorgen dat het hele gezin wat vaker bij elkaar komt. Als je samen zorgt voor (en geeft om) je huisdier, dan heb je altijd iets gemeen.


4. Een huisdier biedt steun en helpt met emotionele ontwikkeling.

Kinderen die op vroege leeftijd in contact zijn gekomen met dieren hebben later een groter zelfvertrouwen en ervaren minder angst. De emotionele ontwikkeling van je kind gaat erop vooruit met een dier in huis. Kinderen durven hun emoties eerder te uiten naar een dier dan naar andere mensen omdat een dier niet oordeelt (of je geheimen doorvertelt). Of je nou verdrietig bent, boos of dolblij, je huisdier is er voor je. Ruimte maken voor gevoelens is positief voor de sociale en emotionele ontwikkeling, waardoor je kind later wat steviger in zijn schoenen zal staan.


5. Je kind leert over het leven.

Dankzij huisdieren kunnen kinderen op jonge leeftijd al veel leren over het leven. Denk maar aan voortplanting, maar ook ziektes of de dood. Voor veel kinderen is het overlijden van een huisdier de eerste aanraking met rouw en de dood. Daar wil je het liefst helemaal niet aan denken, maar ook dit kan ontzettend leerzaam zijn voor de emotionele ontwikkeling van kinderen.


6. Je kind heeft altijd een beste vriend. 

Deze klinkt een beetje als een cliché, hé? Maar het klopt echt: een huisdier biedt steun en zorgt voor een gevoel van veiligheid. Je kind heeft altijd een gezellige speelkameraad en zal zich minder snel eenzaam voelen. 

 

Do the style style session

We simplify the shopping experience for kids’ clothing, so that families can spend more time creating meaningful memories instead of browsing in stores.

Do the stylists session

Follow us

#bundleboon